Cursus Minder regels, meer vertrouwen

In ons werk voelen we ons vaak opgeslokt door regels en ervaren dat als een blijk van wantrouwen. Dat is niet fijn werken. Hoe ontsnap je hieruit? Of zijn er andere manieren om hiernaar te kijken? Wat komt erbij kijken als je een andere route wilt inslaan dan altijd maar alles vastleggen in regels? Deze workshop levert geen blauwdruk op, maar geeft handvatten om je eigen aanpak te ontwikkelen voor dit vraagstuk. Ook wordt er tijdens de workshop veel met elkaar uitgewisseld, zodat je van elkaars ervaring kunt leren.

Doelgroep 
De workshop is geschikt voor leidinggevenden, beleidsmedewerkers, controllers en mensen die werkprocessen vormgeven.

Resultaat
Je hebt een strategie ontwikkeld om zelf aan de slag aan te gaan met ‘minder regels, meer vertrouwen’, passend bij de omgeving waarin je werkt.

Programma (2 dagdelen)

 1. Introductie en verkenning vragen
 2. Theoretisch kader: de vier landschappen van vertrouwen en control
 3. Aan de slag! Samen interactief verkennen:
  1. welke verhouding van vertrouwen en regels past bij welke situatie?
  2. wat zijn alternatieven voor regels?
  3. vertrouwen: hoe kom je eraan?
  4. wie is jouw vogelbekdier?
  5. Slot: vat je strategie samen.
 4. Feedback

Werkwijze
De introductie en het theoretisch kader gebeurt plenair. Het theoretisch kader wordt gedaan aan de hand van het boek ‘Veldgids Vertrouwen, Alles onder controle?’ van Frans de Jong en Angela Riddering. Het kader wordt gepresenteerd met beeldmateriaal en film.
De rest van de workshop wordt interactief gedaan in sub-groepen of in tweetallen, door afwisseling in de werkvormen blijft het energieniveau hoog. De feedback ronde gebeurt met ’tips en tops’ op post-its en een korte plenaire discussie.
 

Interesse